PrzepisKuchnia polskaMoja babcia przywiozła ten przepis z Lubelszczyzny. Kresowy przysmak przygotujesz za grosze

Moja babcia przywiozła ten przepis z Lubelszczyzny. Kresowy przysmak przygotujesz za grosze

Kulasza - Pyszności
Kulasza - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | GCKSiT RADECZNICA
25.04.2024 11:28

Kuchnie regionalne skrywają w sobie wiele przysmaków, których nie odkryto jeszcze na szerszą skalę. Moja babcia z Lubelszczyzny przywiozła przepis, którego do tej pory nie znałam. Proste danie świetnie sprawdzi się na ekspresowy obiad.

Chociaż na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa debiut zaliczyła stosunkowo niedawno, bo w 2021 roku, to w Lubelszczyźnie znana jest o wiele dłużej. Kulasza to danie, w którym specjalizują się gospodynie z powiatu biłgorajskiego. Zdecydowanie daleko mu do dietetycznych, lekkich potraw, ale fanów tego połączenia zdecydowanie nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulasza - kresowy przysmak z Lubelszczyzny

Tradycyjna kulasza to proste danie z ziemniaków i mąki, które od pokoleń cieszy się popularnością wśród gospodyń. Do przygotowania tego dania potrzebne są zaledwie 2-3 składniki. To dowód na kreatywność i umiejętność tworzenia "czegoś z niczego".

Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga nieco wprawy, by nadać daniu odpowiednią konsystencję. Masa powinna być dość gęsta, lepka i aksamitna, bez grudek.

Kulasza z Księżpola - Pyszności
Kulasza z Księżpola - Pyszności© www.gov.pl

W gminie Księżpol znana była również odmiana kulaszy, która nie zawierała ziemniaków. W tym wariancie, zamiast nich, stosowano razową mąkę gryczaną "podkrupnią ryczaną". Gotowe danie podawano z tłuszczem i skwarkami i zsiadłym mlekiem. Czasami kulasze polewano sosem "mączką", przygotowanym z podsmażonej cebuli i śmietany.

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • skwarki.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i gotuj do miękkości z masłem i solą. Wody wlej tyle, aby jedynie przykryła ziemniaki.
  2. Dokładnie rozetrzyj ugotowane ziemniaki tłuczkiem, aby nie było żadnych grudek i dopraw do smaku solą.
  3. Ziemniaki nakładaj na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w tłuszczu.
  4. Na środku ziemniaków zrób dołek i wsyp do niego skwarki wraz z wytopionym tłuszczem. Tłuszcz możesz zastąpić również wiejską śmietaną.

Wegetarianie zamiast skwarek do dołka mogą wlać masło. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także