PrzepisCiastaNajprostszy odchudzający chlebek. Wystarczy kromka dziennie i pożegnasz oponkę, a boczki zaczną znikać

Najprostszy odchudzający chlebek. Wystarczy kromka dziennie i pożegnasz oponkę, a boczki zaczną znikać

Chleb keto
Chleb keto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.05.2024 12:58, aktualizacja: 05.05.2024 16:35

Zamień chleb pszenny ze sklepu na domowej roboty wypiek, a zobaczysz, jak szybko poprawi się twój metabolizm. Lista składników jest łatwa do skomponowania, a samemu przepisowi daleko do przekombinowanego. To naprawdę prosty i pyszny sposób na ulepszenie swojej diety.

Chleb keto, czyli odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej, przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników. To zdrowsza alternatywa dla pszennego pieczywa ze sklepu. Przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz na łamach portalu kobieta.interia.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto chleb Ewy Wachowicz. Prosty

O czym pamiętać przed przygotowaniem chleba keto Ewy Wachowicz? Zanim zabierzesz się za ubijanie piany z białek, odstaw jajka na ok. 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej. Takie najlepiej się ubijają. Oczywiście pianę należy ubić tuż przed wykorzystaniem, w naczyniu czystym i osuszonym, najlepiej metalowym lub ceramicznym.

Siemię lniane również dobrze jest kupić w całych ziarnach i zmielić na proszek tuż przed wykorzystaniem w przepisie. Dlaczego? Zmielone siemię lniane szybciej się utlenia, a więc traci część właściwości, za które tak je cenimy. Samo przygotowanie chleba keto Ewy Wachowicz to bułka z masłem. Wystarczy połączyć składniki, by powstała masa i wypełnić nią foremkę. Resztę zrobi za nas piekarnik.

Chleb keto Ewy Wachowicz
Chleb keto Ewy Wachowicz © Pixabay

Chleb keto Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 10 białek,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżeczki czarnuszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ziarna słonecznika lub dyni do posypania.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zmiksuj na proszek razem z ziarnami słonecznika.
  2. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj szczyptę soli.
  3. Do gotowej piany stopniowo dosypuj proszek z siemienia i słonecznika oraz czarnuszkę, mieszając całość szpatułką. Nie mieszaj całości zbyt długo, by piana nie opadła.
  4. Na końcu dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli.
  5. Gotową masę wylej do foremki do pieczenia wyłożonej papierem, posyp wierzch ciasta słonecznikiem lub dynią i włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 40-45 minut.
  6. Gotowy chleb ostudź na kratce.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także