PoradyZrób to, zanim włożysz wędlinę do lodówki. Inaczej szybko się zepsuje i będzie obślizgła

Zrób to, zanim włożysz wędlinę do lodówki. Inaczej szybko się zepsuje i będzie obślizgła

Źle przechowywana wędlina szybko pokrywa się śliskim nalotem
Źle przechowywana wędlina szybko pokrywa się śliskim nalotem
Źródło zdjęć: © Pixabay
04.05.2024 17:54

Wędlinę zwykle przechowujemy w folii lub specjalnym plastikowym pojemniku. Niestety nie jest to korzystne dla jakości produktu i zwykle już po kilku dniach wyrób pokrywa się oślizgłym nalotem. W efekcie, mimo że przechowujemy wędlinę w lodówce, musimy ją wyrzucić.

Dlaczego tak się dzieje? Otóż, pomijamy pewną istotną czynność, która ma kluczowe znaczenie dla długotrwałości naszej wędliny. To poważny błąd, który prowadzi do marnowania żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szynka pokryta śliskim nalotem. Co to oznacza?

Wędlina psuje się bardzo szybko. Za ten stan rzeczy odpowiada m.in. nieodpowiedni sposób przechowywania produktu. Gdy trzymamy szynkę w foliowym woreczku lub plastikowym opakowaniu, odcinamy jej dostęp do powietrza. Przez to na powierzchni wędliny pojawia się śliski nalot, który jest oznaką rozwoju bakterii. Te z kolei przyspieszają proces psucia się produktu. Jeśli więc zauważymy śliski nalot na wędlinie, powinniśmy jak najszybciej ją wyrzucić. To oznaka, że rozpoczął się już proces psucia.

"Gdy się zepsuje [wędlina - przyp.red.], wydziela wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Czasem możemy wyczuć także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym - wyjaśnia Ewelina Mazurkiewicz, dietetyk z Centrum Naturhouse w rozmowie z portalem kuchnia.wp.pl. "Gdy występują nagle skurcze żołądka, biegunka lub wymioty można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że przyczyną jest spożyty wcześniej produkt, na przykład plasterek wędliny, na którym pojawiały się drobnoustroje chorobotwórcze" - dodaje.
Co zrobić, by wędlina nie psuła się tak szybko?
Co zrobić, by wędlina nie psuła się tak szybko?© Pixabay

Jak powinniśmy przechowywać wędlinę?

Przede wszystkim, zwróćmy uwagę na temperaturę w lodówce. Powinna ona wynosić od 2 do 6 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest przepakowanie wędliny do papierowego opakowania lub pergaminu. Pamiętajmy, że nie powinniśmy owijać szynki zbyt szczelnie - musi ona mieć dostęp do powietrza. Dzięki temu papier wchłonie nadmiar wilgoci i wędlina nie zepsuje się tak szybko. Wyroby wędzone i suszone możemy przechowywać w szklanym pojemniku. Warto też pamiętać, że pokrojona kiełbasa psuje się szybciej, niż ta kupiona w większym kawałku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także