Zielone szparagi otulam makaronem i zapiekam z kremowym sosem. To mój sprawdzony patent na szybki obiad

Zielone szparagi otulam makaronem i zapiekam z kremowym sosem. To mój sprawdzony patent na szybki obiad

Takiem pysznościom nie sposób się oprzeć
Takiem pysznościom nie sposób się oprzeć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
01.05.2024 06:37, aktualizacja: 01.05.2024 10:54

Sezon na zielone szparagi trwa w najlepsze, dlatego też nie przegap okazji i przygotuj je w wyjątkowy sposób. Gotowa receptura już na ciebie czeka.

Jeśli zielone szparagi kojarzą ci się tylko z kremową zupą lub zapiekanką, mam coś, co na pewno ci się spodoba. Te pyszne wiosenne warzywa możesz przygotować w zupełnie inny sposób. Będzie ciekawie, oryginalnie i przede wszystkim smacznie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aby zrobić pyszny obiad ze szparagami w roli głównej, będziesz potrzebować tak naprawdę kilku podstawowych składników. Zielone warzywa otulisz pysznym makaronem, po czym zapieczesz je pod pierzynką z sosu beszamelowego. To oczywiście nie koniec niespodzianek na dziś. Bo w przepisie czekają na ciebie jeszcze suszone pomidory oraz parmezan

Zielone szparagi upieczone w makaronowych rurkach z dodatkiem kremowego sosu to gotowa receptura na pyszny obiad dla całej rodziny

Składniki:

Beszamel:

  • 50 g masła,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 jajka. 

Pozostałe składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 10 szt. makaronu cannelloni,
  • 10 zielonych szparagów,
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania sosu. W tym celu w garnku na palniku roztapiam masło, po czym dodaję do środka obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Nie zapominam również o mące

W pierwszej kolejności zajmuję się sosem
W pierwszej kolejności zajmuję się sosem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Zgromadzone w środku składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły jednolitą mieszankę. Po chwili dodaję do środka mleko i zagotowuję całość. 

Do garnka trafia również mleko
Do garnka trafia również mleko© Licencjodawca | Pyszności

To oczywiście nie koniec pracy nad domowym sosem, bo po zdjęciu garnka z palnika, dodaję do środka jeszcze dwa jajka. Nie zapominam również o szczypcie soli. I sos jest już gotowy!

Krok 3. Następnie przygotowuję foremkę (27 cm x 20 cm), w której planuje przygotować przyszły obiad. Na jej spodzie rozprowadzam oliwę z oliwek, po czym biorę do ręki zielone szparagi i wkładam je po jednym elemencie do surowej rurki makaronowej. Na koniec szparagi wraz z makaronem lądują w formie. 

Zaczynam wypełniać formę szparagami i makaronem
Zaczynam wypełniać formę szparagami i makaronem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Konstrukcję warzywno-makaronową zalewam kremowym beszamelem. Do formy dodaję też kawałki suszonych pomidorów oraz stary parmezan. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Formę z zawartością przykrywam folią aluminiową i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Krok 5. Upieczone szparagi z dodatkami serwuję tuż po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo dekoruję je świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

A tak prezentuje się zapiekanka po wizycie w piekarniku
A tak prezentuje się zapiekanka po wizycie w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także