PrzepisGrillNa grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Deser prosto z grilla? Dlaczego nie!
Deser prosto z grilla? Dlaczego nie!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
02.05.2024 08:06, aktualizacja: 03.05.2024 21:13

Czy wiesz, że na grillu oprócz smacznych dań i przekąsek można zrobić też genialny deser? Jeśli jesteś fanem słodkich smaków, tego przepisu nie możesz przegapić.

Majówka to idealny czas, aby spędzić go aktywnie na świeżym powietrzu wraz z bliskimi. Oczywiście jest to również świetna okazja do zorganizowania grilla, na którym można przygotować wiele ciekawych i smacznych dań. 

I choć karkówka w genialnej marynacie, smażona kiełbaska czy też kolorowe szaszłyki są bardzo pyszne, na moim grillu nigdy nie może zabraknąć również słodkich smaków. I tak się składa, że mam pod ręką gotową recepturę na grillowy deser, który robi furorę za każdym razem. Ty również możesz wykorzystać go w tym roku. Tym bardziej że jego przygotowanie jest proste jak "bułka z masłem". W roli głównej wystąpi dziś pieczone jabłuszko z cudownymi dodatkami.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczyste jabłka piekę na grillu z orzechami i karmelowym sosem. Podane na ciepło z lodami smakują fenomenalnie!

Składniki na 3 porcje:

  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka sosu karmelowego na jabłko,
  • 1/3 szklanki pokruszonych orzechów pekan.

Dodatki: 

  • sos karmelowy do polania,
  • 3 gałki lodów waniliowych,
  • orzechy pekan do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek, które stanowią bazę całego deseru. Najpierw odcinam górne części, po czym usuwam gniazda nasienne. W ten sposób powstają małe otwory, który później wypełnię dodatkami.

W pierwszej kolejności zajmuję się jabłkami
W pierwszej kolejności zajmuję się jabłkami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. To jednak nie koniec, bo po chwili odwracam jabłka na drugą stronę i zaczynam nacinać je delikatnie dookoła.  

Owoce przygotowuję od wewnętrznej, jak i zewnętrznej strony
Owoce przygotowuję od wewnętrznej, jak i zewnętrznej strony© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gdy jabłka są już wstępnie przygotowane, wypełniam je sosem o smaku karmelu oraz pokruszonymi orzechami pekan

Czas na dodatki
Czas na dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec przygotowuję mieszankę na bazie roztopionego masła, cynamonucukru. Powstały miks rozprowadzam na każdym jabłku. 

W przepisie nie zabraknie również cynamonu
W przepisie nie zabraknie również cynamonu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Owoce dodatkowo zabezpieczam folią aluminiową i szczelnie je okrywam z każdej strony. Dopiero w takiej postaci mogą trafić na rozgrzany grill, gdzie spędzają ok. 15 minut

Czas na wizytę na grillu
Czas na wizytę na grillu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Po zdjęciu jabłek z grilla przekładam je na talerze i serwuję z dodatkiem lodów, polewy karmelowej i kolejnej porcji orzechów pekan. I to wszystko, smacznego!

Ten deser stanie się hitem tegorocznej majówki
Ten deser stanie się hitem tegorocznej majówki© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także