PrzepisSzybki obiadMożesz zapomnieć o tarciu ziemniaków. Rewolucyjny przepis na placki

Możesz zapomnieć o tarciu ziemniaków. Rewolucyjny przepis na placki

placki ziemniaczane
placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © getty images | IRINA KOZEL
14.08.2023 19:26

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Co zrobić, żeby nie ciemniały? Jeśli zadajesz sobie takie pytania za każdym razem, kiedy próbujesz usmażyć placki ziemniaczane, koniecznie przeczytaj nasze porady, a już nigdy więcej nie zjesz gumowatych, przesiąkniętych tłuszczem placków.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Złociste i chrupiące placki są bez wątpienia najsmaczniejsze. Co zrobić, żeby nasze placki chrupały pod zębami i nie były gumowate? Ważne, aby podczas nakładania ciasta na patelnię, dokładnie je rozprowadzić. Placki powinny być cienkie, bo dzięki temu dokładnie się wysmażą i będą chrupiące. Placki zawsze smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Co zrobić, żeby placki nie ciemniały?

Ziemniaki na placki powinno się obierać i ścierać tuż przed smażeniem, jeśli jednak robimy to wcześniej, obrane ziemniaki należy włożyć do wody. Jeżeli starliśmy już ziemniaki, a placki planujemy smażyć później, wystarczy, że do ciasta dodamy łyżkę śmietany lub kilka kropel soku z cytryny, a nasze placki nie ściemnieją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek?

Jeśli jesteście weganami albo nie tolerujecie jajek, nadal możecie cieszyć się smakiem pysznych placków ziemniaczanych. Wystarczy, że zamiast jajka użyjecie odpowiedniego substytutu. W tej roli doskonale sprawdza się siemię lniane. Dodajemy 1 łyżkę zmielonych ziaren siemienia na około 1,5 kg ziemniaków. Siemię lniane zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie możemy dodać je do naszego ciasta na placki. Dalej postępujemy już tak, jak podczas przygotowywania tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Co zrobić, żeby placki nie chłonęły tłuszczu?

Nikt chyba nie lubi przesiąkniętych tłuszczem placków. Co zrobić, żeby tego uniknąć? Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, aby zawsze smażyć placki na dobrze rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia nie możemy zmniejszać ognia ani dolewać zimnego oleju. Placki wsiąkną go od razu. Po usmażeniu placków możemy umieścić je na warstwie ręczników kuchennych, które wsiąkną dodatkowo trochę tłuszczu pozostałego na powierzchni placków.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu?

Placki ziemniaczane są bardzo tłustą i ciężkostrawną potrawą. Jednak są tak pyszne, że nie sposób im się oprzeć. Jeśli więc starasz zdrowo się odżywiać albo dbasz o linię, możesz próbować zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu. Jak to zrobić? Są dwa sposoby.

Jeśli masz patelnię teflonową w domu, wystarczy, że przygotujesz placki, korzystając ze standardowego przepisu (opcjonalnie, możesz dodać do niego łyżeczkę tłuszczu) i usmażysz je na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Drugi sposób to upieczenie placków w piekarniku. Ciasto nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. I pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie placki obracamy i pieczemy jeszcze kolejne 10-15 minut.

Przepis na placki ziemniaczane bez obierania ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do blendera i miksujemy. Masę warzywną przelewamy na sito i czekamy, aż większość płynu odcieknie.
  2. Masę przenosimy do miski i dodajemy do niej jajko i mąkę. Potem solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i partiami smażymy nasze placki. Ciasto należy dość cienko rozprowadzić łyżką.
  4. Po usmażeniu podajemy z kwaśną śmietaną.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także