PrzepisDaniaAni ziemniaki, ani cukinia. Jesienią robię placki z innego warzywa i wychodzą wyśmienite

Ani ziemniaki, ani cukinia. Jesienią robię placki z innego warzywa i wychodzą wyśmienite

Kalarepa to świetny składnik placuszków warzywnych
Kalarepa to świetny składnik placuszków warzywnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.09.2023 18:30

Wyrazista w smaku, soczysta i mocno chrupiąca kalarepa wspaniale spisuje się jako baza warzywnych placuszków. Jedną z jej wielu zalet jest uniwersalność- warzywo to odnajdzie się w wielu różnych kompozycjach. My proponujemy bardzo proste zestawienie z cebulą, czosnkiem i tymiankiem. Zobacz przepis.

Słodkawa, chrupiąca i lekko pikantna kalarepa wyniesie proste placuszki warzywne na wyższy poziom. Poza tym, że nada potrawie bardziej wyrazistego smaku, to podniesie jej walory zdrowotne. Kalarepa bowiem jest bogata w błonnik i antyoksydanty, a także ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje wzdęć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie ziemniaki, nie cukinia, nie dynia, burak czy marchewka, a kalarepa to jeden z najlepszych składników warzywnych placuszków. Jest łatwo dostępna i niedroga, ponadto charakteryzuje się wyrazistym, lekko pikantnym smakiem i świetnie odnajduje się w różnych kompozycjach. Sezon na kalarepę trwa od maja do listopada, w tym okresie więc placuszki z tego warzywa będą najsmaczniejsze.

Chrupiące placuszki z kalarepy. Przepis

Składniki:

  • 1 kalarepa,
  • 1 mała cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • tymianek,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Kalarepa stanowi świetną bazę warzywnych placuszków
Kalarepa stanowi świetną bazę warzywnych placuszków© Pixabay

Przygotowanie:

  1. Kalarepę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach.
  2. Do warzyw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj całość i odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Następnie do warzyw dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Mieszaj, aż składniki połączą się.
  4. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.
  5. Gotowe placuszki z kalarepy odkładaj na talerze wyłożony ręcznikiem papierowym.

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Kalarepa ma niewiele kalorii i jest lekkostrawna. Stanowi źródło witaminy C, witaminy K, witaminy B6, kwasu foliowego, wapnia, potasu i innych składników odżywczych. Ponadto kalarepa jest bogata w błonnik, wspierający trawienie i zwiększający uczucie sytości, a także zawiera antyoksydanty, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także